Ontdek Mirtos... te Voet

Deze kleurrijke gids laat u op bijzondere wijze het gebied rond Mirtos op Kreta ontdekken.
De gids bevat 8 interessante wandelingen, een dorpswandeling door Mirtos, historische
informatie, bruikbare tips & activiteiten, en leidt u langs talrijke bezienswaardigheden.
De wandelingen zijn voorzien van prachtige foto’s en duidelijke kaartjes en
helpen u een aantal verborgen schatten van dit gebied te ontdekken.
 
Deze wandelgids is in Mirtos lokaal verkrijgbaar in verschillende winkels en hotels. U kunt het boekje ook bestellen via onze website (Webshop).
 
Auteur:
Grafisch design:
Gepubliceerd door:
Eerste uitgave:
pagina's:
Taal:
ISBN:
Prijs:
Berend Wolffenbuttel
Toine van der Meijden
Berend Wolffenbuttel & Toine van der Meijden
April 2015 (Engels), April 2018 (Nederlands)
48
Nederlands
978-618-83676-0-9
€ 7,50
 
 
 
Afbeelding invoegen
 
Een aantal voorbeeld pagina's kunt u hier bekijken.
 
Scroll naar beneden om een mooie slideshow over ons boekje en de prachtige omgeving van Mirtos te bekijken! Het dorp Mirtos  

View on the village Mirtos on Crete
Mirtos

The main street in Mirtos Crete
De hoofdstraat van Mirtos
 
View on Mirtos Crete
Uitzicht over Mirtos
 
The boulevard of Mirtos on Crete
De boulevard van Mirtos
 
Signs of Mirtos on CreteRichting de opgraving van  Pyros
 
Veel extra informatie over dit prachtige dorpje aan de zuidkust is te vinden op de website:
         
Wanneer u geïnteresseerd bent om wandeltochten met een gids te lopen, vraag Angela! Zij is een ervaren gids die het gebied zeer goed kent. Bekijk haar website:
 
Walking on Crete with Angela
Wandelen met Angela    

Mirtos
Het dorp Mirtos is gelegen aan de zuidkust van Kreta en ligt in de gemeente Ierapetra (provincie Lassithi). Het ligt 14 kilometer ten westen van Ierapetra en kenmerkend zijn de magnifieke uitzichten over de Libische Zee. Het kleine kustdorp telt ongeveer 600 permanente inwoners. Het dorp is gebouwd aan de monding van de Krygosrivier. In de afgelopen jaren is er beperkt bijgebouwd, maar dat heeft de traditionele stijl van het dorp niet beïnvloed. Mirtos is allereerst een agrarische gemeenschap, maar het is ook een vakantiebestemming met vriendelijke en gastvrije bewoners. Het is een van de redenen waarom zoveel gasten uit verschillende landen blijven terugkeren naar Mirtos waar ze altijd een warm onthaal kunnen verwachten!
Het klimaat in Mirtos is erg aangenaam. Gelegen aan de Libische Zee en beschut door het Diktigebergte, heerst er een microklimaat dat vergelijkbaar is met een subtropisch land. Tijdens de milde wintermaanden krijgen planten en bomen de benodigde regen en toch voldoende zonnige dagen. De zomermaanden zijn zonnig, droog en heet!
 
Historie
Er zijn aanwijzingen dat een gemeenschap uit de Minoïsche periode op de plek van het dorp geleefd heeft. De bewijzen komen van opgravingen die zijn uitgevoerd door de Engelse Archeologische School van Athene in samenwerking met de universiteit van Cambridge in de periode 1967 - 1970. Er zijn twee Minoïsche nederzettingen ontdekt; één uit de vroege Minoïsche periode in het gebied van Fournou Korifi en één uit de laat Minoïsche periode in het Pyrgosgebied.
 
Romeinse periode
Voor het tijdvak van de Minoïsche tot de Romeinse periode is geen bewijs gevonden dat het gebied van Mirtos bewoond was. Echter, tijdens de Romeinse periode werd er een nederzetting gebouwd op de plek waar zich het huidige Mirtos nu bevindt. Deze nederzetting werd een plek voor de adel en rijke Romeinen en was daardoor sterk in ontwikkeling. Zelfs nu zijn de resten van deze beschaving in het westelijke deel van het dorp nog te zien (zie wandeling 2). Een grote hoeveelheid Romeinse munten, aardewerk en beeldjes is op deze locatie gevonden, wat bewijst dat het een levendige plek was.
 
Venetianse periode
Tijdens de Byzantijnse periode en tot 824 na Chr. ging het leven in het dorp zijn normale gang, totdat Kreta werd binnengevallen door de Saracenen. Mirtos werd geplunderd en met de grond gelijkgemaakt. In 961 na Chr. werd Kreta door Keizer Nikiforos Fokas bevrijd en keerde het normale leven terug, totdat in 1204 na Chr. Kreta wederom werd bezet, ditmaal door de Venetianen. Rond 1212 na Chr. vestigden de Venetianen zich in Mirtos. Er vonden plunderingen plaats en er werd een muur met wachttorens rond het dorp gebouwd. Handel en landbouw werden
ontwikkeld (vooral de olijventeelt). Gedurende de Venetiaanse periode leed de lokale bevolking onder slavernij en zware belastingen. Rond 1580 verhuisde een aantal inwoners van Mirtos naar het hoger gelegen Agios Vasilios dat meer bescherming bood tegen de regelmatige invallen van piraten. Tijdens de volkstelling in 1583 had Mirtos slechts 28 bewoners. Pas in 1580 werd door de Venetiaanse regering aan de Kretenzers toestemming gegeven voor het bouwen van kerken en kloosters. Rond die periode werd de kerk Agios Vasilios gebouwd aan de zuidoosthoek van het dorp. De kerk werd of door de Turken of door een grote aardbeving in 1780 vernietigd. Pas veel later, in 1818, werd de huidige Agios Vasilios kerk herbouwd. 
 
Turkse periode
Rond 1647 arriveerden de Ottomaanse Turken in het gebied van Mirtos. Het dorp werd totaal verwoest en alle mensen die ze konden vinden werden vermoord. Gedurende de gehele Turkse bezetting bleef het gebied rond Mirtos onbewoond en slechts een handvol overlevenden vertrok naar nabijgelegen dorpen. Pas in 1880 kwamen er mensen terug naar het gebied. Langzaam begon de handel weer toe te nemen en werden in Mirtos nieuwe magazijnen en huizen gebouwd. De eerste mensen die terugkeerden in Mirtos waren kooplieden. Later sloten zich meer mensen aan vanuit Agios Vasilios en omliggende dorpen, zoals Gdochia. Geleidelijk transformeerde het dorp in een handelscentrum. Alle lokale producten vanuit het binnenland (olie, johannesbrood, kolen, enz.) werden naar de haven (karavostási) gebracht (destijds gelegen in het westelijke deel van de baai), om vervolgens naar Ierapetra te worden vervoerd. Van hieruit werd de waren verder getransporteerd naar binnenlandse en buitenlandse bestemmingen. Rond 1896 hadden 11 families zich in Mirtos gevestigd. Bij de volkstelling in 1920 werd een populatie van 237 geteld en in 1940 waren dat er 397. Naast handel was landbouw de belangrijkste inkomstenbron. De voornaamste
producten waren olie, johannesbrood en graan. Pas in 1917 werden in dit gebied de eerste wijnstokken geplant.
 
Tijdens de Tweede Wereldoorlog
strategische doeleinden vooral aan de zuidkust bufferzones inrichten. Hierbij stuitte het op veel verzet van de partizanen. Veel soldaten, maar ook gewone burgers, lieten bij deze gevechten het leven. Na de slag bij Simi, op 15 september 1943, besloten de Duitsers Mirtos plat te branden en gaven zei de bewoners een ultimatum van 2 uur om het dorp te verlaten. Achttien jongens en mannen weigerden te vertrekken en werden geëxecuteerd. Dit grote verlies voor Mirtos is gesymboliseerd door de plaatsing van een eenvoudige pilaar in het dorp (zie dorpswandeling). Hierop zijn de namen van de 18 overledenen gegraveerd en elk jaar op 15 september wordt een kerkdienst gehouden en worden er kransen gelegd.
 
De naam Mirtos
Waarschijnlijk heeft Mirtos zijn naam te danken aan de plant Myrtus communis, of Myrtia (mirte) die veel in dit gebied groeit. Een andere theorie is dat de naam af te leiden is van Myrtine of Myrto, de naam van een vrouw uit een aristocratische familie die ooit in dit gebied geleefd
heeft.

Het begin van toerisme
Na de Tweede Wereldoorlog waren de mensen huiverig om naar het dorp terug te keren. Met behulp (en onder enige druk) van de regering, keerden de mensen terug en begonnen zij hun huizen te herbouwen. Het was een arm en eenvoudig bestaan, totdat in de late 60er jaren de Nederlander
Paul Kuypers in Ierapetra de kassen introduceerde. Hierdoor deelde ook Mirtos in de groei en hogere welvaart. In de jaren 70 begon het toerisme (in het begin voornamelijk hippies) in Mirtos langzaam te groeien. Vanaf begin jaren 80 groeide het toerisme aan de zuidkust en in die periode besloot de lokale overheid in Mirtos een boulevard te bouwen, voornamelijk als bescherming tegen de zee. Er werden meer en meer gebouwen langs de promenade gebouwd en tegenwoordig is de boulevard langs het strand, met zijn restaurantjes en cafeetjes een gezellige attractie in Mirtos

Mirtos vandaag de dag
Wat maakt Mirtos vandaag de dag zo speciaal? De voornaamste reden is dat het dorp jaarrond bewoond is en tijdens de wintermaanden niet verandert in een spookdorp. De mensen leven en werken hier, kinderen gaan naar school en de ouderen zitten voor hun huis en houden zo contact met hun dorpsgenoten. Mirtos is als een grote familie waar de mensen voor elkaar zorgen en hun tradities en gebruiken behouden. Het is een gastvrij dorp met genoeg accommodaties van zeer eenvoudig tot zeer luxe. De laatste jaren zijn er vele restaurantjes en cafés bijgekomen in het dorpscentrum, met gezellige terrassen in de bruisende straatjes van Mirtos of met zeezicht. Geen hectische drukte, maar het alledaagse leven!
Mirtos heeft vele interessante winkeltjes waar van alles te vinden is, zoals sieraden, kunst, kruiden en specerijen, maar ook handgemaakte T-shirts, handtassen van gerecyclede magazines en nog veel meer! Verder is er een slager, twee supermarkten, een bakker en een kapper. Sinds kort heeft Mirtos ook een bankautomaat en een apotheek!
Natuurlijk is Mirtos de perfecte bestemming om op het strand te liggen, lekker te ontspannen en alles te vergeten. In de loop van de jaren is het ook een locatie geworden waar een groot aantal andere activiteiten wordt georganiseerd, zoals wandelen, fietsen en duiken.
 
Alles bij elkaar is Mirtos een juweeltje in Zuid-Kreta dat zeker de moeite van het bezoeken waard is!


Waar te verblijven?

In Mirtos zijn verschillende goede accommodaties te vinden! Er zijn simpele kamers maar ook meer luxe huizen en hotels. Een overzicht van verschillende onderkomens is te vinden op www.mirtoscrete.gr. Een zer goede accommodatie voor wandelaars is Villa Mertiza.
 
 Villa Mertiza on Crete
Quietly situated, on the edge of the village, lies our Villa Mertiza. The attractive, comfortably-appointed apartments and studios are situated around a lovely garden which has both sunny and shady areas. It’s only a couple of minutes walk to the little centre of Mirtos, to the boulevard and to the beach. Everything is nice and close.
From Villa Mertiza you can explore the beautiful surrounding area, either on foot or in a rental car.
The personal, informal atmosphere and the service of our Dutch/cretan team mean that our guests like coming back to stay with us. Website: www.mertiza.com

 
Slideshow Ontdek Mirtos... te Voet